Сторінки

понеділок, 30 листопада 2015 р.

Знати, щоб жити

     Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом  відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. А, 16 травня, було визначено Днем пам’яті людей, що померли від СНІДу.

     ВІЛ-інфекція – захворювання, що викликане вірусом імунодефіциту людини, який знижує захисну функцію імунної системи, внаслідок чого організм утрачає можливість протистояти різним захворюванням. ВІЛ уражає лімфоцити як «інкубатор». Терміном СНІД позначили кінцеву стадію ВІЛ-інфекції, яка характеризується ураженням імунної системи людини, на тлі якої розвиваються супутні захворювання легень, органів шлунково-кишкового тракту, головного мозку.
      ВІЛ передається під час незахищених сексуальних зв'язках; при використанні інфікованих голок, шприців, гострих інструментів; від матері до дитини під час вагітності, народження, грудного вигодовування. Усіма іншими шляхами, в тому числі, через укуси кровосисних комах, повітряно-крапельним  шляхом, рукопотискання, дружні обійми, користування шкільним приладдям, комп’ютером, посудом, він не передається. Чи можна уберегти себе від цього вірусу? У світі поки що не винайдені ліки і вакцини, що могли б вилікувати від інфекції чи попередити зараження. Результат хвороби смертельний. ВІЛ швидко гине під дією простих дезинфікуючих речовин – спирту, марганцівки, а також високої температури (кип’ятіння миттєво вбиває вірус). Але якщо вірус потрапить в організм, знешкодити його там неможливо. Є 2 тести, які виявляють наявність в крові характерних для ВІЛу антитіл, що організм виробляє для захисту від інфекції. Ці тести, проте, тільки засвідчують наявність ВІЛу, але не вказують на ушкодження імунної системи. Тести мають назви: «ELISA» та «Західний Блот». Останній тест більш надійний, але й більш дорогий. Пам’ятайте: єдина людина, котра може вберегти вас від СНІДу – це ви самі! Тільки безпечна поведінка і відповідальне ставлення до свого здоров’я захистять від зараження вірусом!
       Щодня в Україні вірусом імунодефіциту людини інфікуються 58 осіб. На даний момент в Україні - близько 360 тис. ВІЛ-позитивних людей. Та їх суспільство не є небезпечним для нас, а наше їм необхідне. Адже кожна людина має право на життя.
Твоя рука надії, мов той круг,
Підтримує мене на хвилях долі,
Що сипле, наче в рану дрібку солі,
В мої сліди майбутні. Ти мій друг!
Кричить душа і мліє серця стук;
Як в інії – буття-гілки в полоні;
Від болю вже потріскалися скроні.
В тобі лише, мій друже, щирий звук.
Життя вже ледь жевріє від недуг.
                                                                               СНІД умертвляє всі живі надії,
                                                                              На вітер спопеливши усі мрії.
                                                                            В своїй руці тримаєш ти мій дух.
       Пам’ятайте, що ВІЛ або СНІД не привід для дискримінації. Такі люди також мають емоції й почуття. Вони відчувають себе ізольованими, не отримуючи підтримку, у якій є потреба. Саме толерантне ставлення кожного з нас може змінити думку суспільства про цю проблему. Кожен повинен розпочати з себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар